Aikuisen koiran hampaiden kotihoito

Pennuilla kasvun aikana suussa ja hampaistossa tapahtuu paljon lyhyessä ajassa, mutta myös vanhemman koiran suuhun kannattaa katsoa tarkemmin säännöllisesti. 

 

Hyvinvoivassa, terveessä suussa kauniin valkoiset hampaat asettuvat tasaiseen saksipurentaan tai vähintäänkin jokainen omalle paikalleen painamatta tai hankaamatta muita hampaita tai ientä.

 

Ienraja kulkee lähes suorana rajana hampaiden kruunujen ympäri tekemättä suuria notkahduksia, kuoppia tai pullistumia. Ikenet ovat vaaleanpunaiset ja kosteat.


Joillain koirilla turkin ja ihon luonnollisesta värityksestä riippuen myös tumma pigmentti ikenissä ja limakalvoilla on normaalia. Missään ei kuulu näkyä punoitusta tai verestystä.


Yleisimmät suussa nähtävät muutokset aikuisella koiralla ovatkin punoitus ikenen ja hampaan rajapinnassa eli ientulehdus, sekä hampaan pinnalla rusehtavan-kellertävä hammaskivi.


Lue lisää ientulehduksesta ja parodontiitista.


Alla on lisäksi listattuna muita yleisimpiä aikuisten koirien ongelmia hampaistossa. Kuitenkin aina kaikista omistajan suussa tai hampaissa huomaamista muutoksista tai poikkeamista kannattaa olla eläinlääkäriin yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä!


Koiran lohjennut tai katkennut hammas


Koirien hampaiden kiilteet ovat yleensä hyvin kestäviä, mutta eivät nekään kaikkea kestä. Onnettomuuksissa tai hyvin riehakkaissa leikeissä voi sattua hampaille vahinkoja. Hampaiden traumoille altistavat lisäksi kovat, etenkin aidot luut sekä kivien kantaminen ja pureskelu. 


Aina kun hammas lohkeaa on sitä näytettävä eläinlääkärille. Lievemmissä tilanteissa, joissa hampaan ydin ei ole paljastunut, voidaan tilanteen mukaan harkita paikkausta.


Jos kuitenkin hampaan ydin paljastuu on se paitsi hyvin kivulias koiralle, mutta myös avoin väylä bakteereille elimistöön ja saattaa altistaa jopa verenmyrkytykselle. Tällaiset hampaat myös kehittävät helpommin hammasjuuripaiseen. 


Hampaan ytimen, eli pulpan, ollessa paljaana vaihtoehtoina ovat joko juurihoito tai poisto. 


Eläinlääkäri arvioi aina tilanne kohtaisesti hampaan suhteen trauman iän, laajuuden, koiran iän sekä käyttötarkoituksen puntaroiden parhaan hoitomuodon.


Hammasjuuripaise aikuisella koiralla


Yleisimmin omistaja havaitsee koiralla hammasjuuripaiseen nopeasti ilmestyvänä turvotuksena silmän alla, huulen alla ikenessä tai toispuolisesti kuonossa.


Nämä ovat merkkejä märkäpesäkkeestä hampaan juuressa. Turvotuksen ilaantuessa lemmikkikin on usein vaisu ja kipeän oloinen sillä paise on kipeä.


Märkäpesäke syntyy tulehtuneen hampaan juureen tai juuriin joko parodontiitin tai hampaan trauman seurauksena. 


Hammasjuuripaise vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Diagnoosin jälkeen koiralle voidaan määrätä kipulääkettä ja antibioottia eläinlääkärin harkinnan perusteella, jotta oireita saadaan helpotettua. Kuitenkin tulehtunut hammas vaatii aina poistoa tai vaiva uusii jälleen nopeasti.


Koiran hampaan  muuttunut väri


Hampaan väri voi olla kauttaaltaan muuttunut vaaleanpunaiseksi, violetiksi tai harmaaksi.


Tylppä, kova isku hampaaseen saattaa aiheuttaa hampaan kruunun muuttumisen vaaleanpunaiseksi. Tämä johtuu hampaan sisäisestä verenvuodosta. Jos hammas on muuten hyvin paikoillaan ja ehjä, voidaan tilanteen kehittymistä seurata, sillä hammas voi palautua iskusta.


Jos kuukauden kuluttuakin hammas on vaaleanpunainen, tai heti jos sen väri muuttuu violetin tai harmaan sävyiseksi on hammasta näytettävä eläinlääkärille. Tällöin hampaan röntgenkuvaus paljastaa mahdolliset peruuttamattomat muutokset, joiden perusteella hammas on hoidettava tai poistettava.

 

Patti tai massa koiran suussa


Aivan hampaan juuressa ikenessä kohollaan oleva sileäpintainen muutos on usein ikenen hyperplasia.


Hyvänlaatuinen ikenen liikakasvu, joka on seurausta mm. plakin bakteeriston aiheuttamasta tulehdusreaktiosta, mekaanisesta ärsytyksestä, lääkitykisstä tai ihan vain taipumuksesta.


Ne saattavat kasvaa melko suuriksikin ja haitata koiran elämää myös hampaiden harjaamista. Hyperplasioita voidaan poistaa tarvittaessa niiden haitatessa elämää.


Periaate on kuitenkin kaikissa suun alueen poikkeamissa, etenkin pateissa ja massoissa, että niiden näyttäminen eläinlääkärille on tärkeää heti omistajan ne huomattua.


Suussa esiintyvät kasvainsairaudet eivät ole tavattomia. Ne ovat hyvin usein nopeasti kehittyviä ja sijaintinsa vuoksi on tärkeää jo alkuvaiheessa saada patologin arvio sen laadusta hoitoennusteen arvioimiseksi. 


”Vanhakin koira oppii uusia temppuja”- on sanonta, jolla on monta merkitystä, mutta ihan kirjaimellisestikin vanhakin koira voi oppia säännöllisen suun tarkastuksen ja hampaiden pesun.


Kaikki lähtee kuitenkin omistajasta. On hienoa miten monet aikuistenkin koirien omistajat ovat ottaneet asiakseen lemmikkinsä suun ja hampaiden terveyden.


On tietysti olemassa koiria, jotka vain eivät mitenkään päin eivätkä millään lailla suostu hampaiden harjaukseen, mutta omistajan ei kannata ensin yrittämättä kaikkeansa asiassa leimata koiraansa tällaiseksi.


Omakin koira saattaa yllättää. Senkin jälkeen jos harjaaminen ei hoitotoimenpiteenä onnistu eivät keinot hampaidenhoidon kannalta ole loppu.


Kotona voi ja kannattaakin aloittaa oman koiransa totuttamista hampaiden harjaamiseen heti kun innostus iskee, mutta aikuinen koira kannattaa alussa käyttää myös eläinlääkärissä hammashoidossa.


Tämä sen vuoksi, että jo kertynyttä hammaskiveä ei voida hammasharjalla ja -tahnalla enää poistaa ja vain anestesiassa tehdyllä ultraäänipuhdistuksella saadaan myös ientaskut puhdistettua kauttaaltaan plakista ja hammaskivestä.


Mahdolliset ikenien liikakasvut, hyperplasiat ja epulikset, jotka häiritsevät hampaiden puhtaanapitoa voidaan poistaa. Lisäksi huonot, kipeät hampaat löydetään eivätkä ne ole esteenä uuden tavan oppimiselle.


Hammashoidon jälkeen uutta plakkia alkaa muodostua jo muutamassa tunnissa. Sen vuoksi ilman hyvää kotihoitoa jää eläinlääkärin tekemä puhdistus melko lyhytaikaiseksi hyödyksi.


Jos koiralle on tehty vastikään hammashoito ja hampaat todettu terveiksi, mutta hampaita harjatessa koiran ikenistä vuotaa pieni määrä verta, ei tarvitse säikähtää. Se on viite ientulehduksesta, joka rauhoittuu kun hampaiden harjauksen myötä plakki vähenee. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *