Hampaiden harjaus tutuksi koiralle

Koiran hampaiden harjaus on tapa, mikä jokaisen koiranomistajan olisi hyvä omaksua. Näillä vinkeillä saat koiran hampaiden pesun jokapäiväiseksi rutiiniksi.

 

Millaiset hammashoitotarvikkeet koiralle?

 

Koiran hammasharjaksi kannattaa valitä suuhun sopivan kokoinen, pehmeä harjaksinen hammasharja, jolla ylettyy harjaamaan takimmaisetkin poskihampaat pitkäkuonoisillakin roduilla.

 

Hammastahnana puolestaan käytetään koirille tarkoitettuja hyvänmakuisia tahnoja, ei ihmisten fluoritahnoja. Parhaimman hyödyn saadakseen hampaiden harjauksesta kannattaa hammastahnaksi valita entsymaattinen tahna.

 

Miten totuttaa koira hampaiden pesuun?

 

Aluksi kannattaa koiralle opettaa kehuin ja palkiten kuonoon koskeminen. Kuonoa ja alaleukaa kosketaan ja silitetään. 

 

Kun tämä onnistuu, voidaan siirtyä nostamaan huulia niin, että nähdään hampaita. Aluksi käsittelemiseen tottumattomalta koiralta nostetaan vain vähän huulta ja palkitaan.

 

Lopulta pyritään siihen, että voidaan kaksin käsin raottaa sekä ylä- että alahuulta niin, että nähdään koko toisen puolen hammasrivi. 

 

Koirasta riippuen voidaan siirtyä suoraan hammasharjaan tai ottaa aremmalla koiralla vielä väliaskel. Sideharsolla tai karkealla harsokankaan palalla sormen ympärillä ja hammastahnalla voidaan koiraa totuttaa hampaisiin ja ikeniin koskemiseen.

 

Jo tämäkin edesauttaa plakin pois saamista!

 

Tällä tavoin sivellään suuta, hampaita ja ikeniä ja koira saa maistella herkullista hammastahnaa. 

 

Hammastahna kannattaa yrittää puristaa hammasharjan harjasten ”sisään”, jotta makua riittää pidemmäksikin aikaa. Tahnaa voi myös lisätä harjaamisen yhteydessä.

 

Koiran istuessa omistajan edessä joko omistajaan päin tai poispäin, mikä on itselleen helpoin, harjataan huulia avaten hampaiden ulkopintoja. Etenkin kulmahampaiden ja suurien poskihampaiden ulkopinnoille kiinnitetään erityishuomiota.

 

Ei siis aluksi haittaa lainkaan vaikkei koiran suuta saada avattua auki. Usein koirat pyrkivät puremaan harjaa tai nuolemaan pelkän tahnan pois harjasta, jolloin meno voi olla aika vauhdikastakin.

 

Koiraa ei tule tästä rangaista tai kieltää kovasti, vaan koira tarvittaessa ohjataan rauhallisesti uudelleen istumaan tai asettumaan aloilleen.

 

Jämäkkä ote kuonosta ja huulesta estää pään heilumisen tai koiran suuta voi yrittää pitää kiinni harjatessa, jolloin saadaan ainakin tarkemmin ulkopinnat harjattua. Koiran pysyessä hampaita harjatessa rauhallisena ja paikoillaan, edes hetken, kehutaan mutta ei villitä. 

 

Koiran hampaiden sisäpintojen harjaus

 

Hampaiden sisäpinnoille voidaan siirtyä pesemään kun ulkopintojen harjauksesta on tullut jo mieluisaa tai vähintään koiran mielestä hyväksyttävää toimintaa. Koiran suuta pyritään hellästi avaamaan houkutellen, ei väkisin vääntämällä. Koiran avatessa suuta ruvetaan harjaamaan kovasti kehuen koiraa.

 

Aluksi edetään jälleen rauhassa kerta kerralta pidemmälle. Usein hampaidensisäpinnoille pääseminen tuottavat koirille ja omistajille eniten hankaluutta ja jos se ei ajan myötä helpotu tai koira vain ei yksinkertaisesti suostu avaamaan suutaan, on hyvä keskittyä ainakin ulkopintoihin. Sekin on jo hieno juttu!

 

Samoin niissä tilanteissa kun vahvaleukaiset koirat yrittävät purra harjan vartta niin raivokkaasti, että siitä on jo koiralle tai omistajalle itselleen vaaraa.

 

Sisäpinnoille harvemmin pääsee onneksi kertymään samalla lailla hammaskiveä kuin ulkopinnoille, johtuen kielen luontaisesti puhdistavasta hankauksesta. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *