Pentukoiran hampaiden kotihoito

Kaikkein parhain tapa ehkäistä ientulehdusta, hammaskiven muodostumista ja parodontiittia on päivittäinen hampaiden harjaus.

 

Tätä ei voi liikaa painottaa, mutta on ymmärrettävää, että omistajasta ajatus saattaa aluksi tuntua työläältä. Itse harjaukseen ei tarvitse kuitenkaan käyttää kuin muutama minuutti omasta päivästään esimerkiksi sen yhteydessä kun illalla pesee omatkin hampaansa.

 

Koiran hammasharja ja -tahna oman hammasmukin viereen muistuttaa rutiinista hyvin. Koiratkin rakastavat rutiineja ja monet tassuttelevatkin pyytämättä omistajansa perässä kylpyhuoneeseen kun hampaidenpesun aika koittaa.

 

Pentujen hampaiden kotihoito

 

Koiranpennut kasvavat ja kehittyvät hurjaa vaihtia. Myös kallo ja leuat kehittyvät kasvun myötä ja terävät maitonaskalit uuden koiran omistaja tuntee selvästi nahoissaan.

 

On kuitenkin hyvä jo kotona seurata hampaiden terävyyden lisäksi purennan ja hampaiden vaihtumisen etenemistä. Leuat eivät aina kasva täysin samassa tahdissa eikä tämä usein aiheuta pennulle itselleen haittaa.

 

Kuitenkin etenkin pienirotuisilla koirilla, aikuispaino alle 10kg, purentaviat ovat harmillisen yleisiä ja tätä omistajan onkin hyvä seurata, jotta asiaan voidaan puuttua ajoissa. Koiranpennut käyvät eläinlääkärissä säännöllisesti rokotuksilla. Näillä käynneillä kannattaakin eläinlääkärin kanssa keskustella hetki suun ja hampaiden sen hetkisestä tilasta.

 

Onko purenta sillä hetkellä normaali ns. saksipurenta? Ovatko maitohampaat pennun leikkien ja maailmaan tutustumisen jäljiltä ehjät ja normaalit? Pentujen kaikki maitohampaat vaihtuvat yleensä puolenvuoden ikään mennessä.

 

Alla listattuna yleisimpiä ongelmia pentujen suussa, mutta kaikista itseään epäilyttävistä seikoista koiran suussa kannattaa kääntyä  eläinlääkärin puoleen.

 

Katkenneet tai murtuneet maitohampaat

 

Pentujen vauhti on kovempaa kuin järki ja ymmärrys. Tällöin monesti sattuu ja tapahtuu vaikka omistaja kuinka yrittää pehmustaa, suojata ja turvata pennun tietä.

 

Pennut eivät usein edes itse ilmaise, että suuhun on tullut osumaa ja hammas, yleensä kulmahammas, on katki tai lohjennut.

Hampaan katketessa niin, että ydinkanava on paljaana ovat ne paitsi jatkuvasti kipeitä, myös suora väylä ympäristön bakteereille pennun elimistöön.

 

Pennuille saattaakin aiheutua paikallinen hammasjuuripaise tai bakteerit vaeltavat esim. niveliin tulehduttaen niitä. 

Tällaiset hampaat suositellaan niiden aiheuttamien terveydellisten riskien vuoksi aina poistettavaksi, eikä jäädä odottelemaan niiden normaalia vaihtumista. 

 

Koiranpennun ahdas alaleuka

 

Tällöin alaleuka on sopivan pituinen suhteessa yläleukaan, mutta ala(maito)kulmahampaat eivät asetu purressa saksipurennalle normaalille paikalleen ylä(maito)kulmahampaiden eteen, vaan jäävät kidan sisäpuolelle pahimmillaan tehden kuoppia kitalakeen.

 

Etenkin jos leuat ovat vielä kovan kasvun vaiheessa ”jarruttavat” koloihin hakeutuvat ala(maito)kulmahampaat alaleuan normaalia kasvua. Lisäksi syviksi muodostuvat kolot keräävät ruokaa ja muuta epäpuhtautta huonontaen näin koiran hyvinvointia.

 

Tällaisessa tilanteessa eläinlääkäri puntaroi aina pennun iän ja tilanteen vakavuuden huomioonottaen jatkotoimenpiteet.

 

Pääasiassa alamaitokulmahampaat suositellaan poistettavaksi ja jo puhjenneet pysyvät joko kotihoidolla ”jumpataan” oikeille paikoilleen tai päädytään pysyvien hampaiden oikomishoitoon tai katkaisuun, vakavimmillaan poistoon.

 

Ylä- tai alapurenta

 

Yläpurennassa yläleuka on selvästi alaleukaa pidempi ja vastaavasti alapurennassa alaleuka työntyy yläleuan ohi eteenpäin. Nämä purennat aiheuttavat sen, että pysyvät hampaat puhkeavat ja asettuvat ”minne mahtuvat”. 

 

Saksipurennasta poikkeavissa tilanteissa eläinlääkäri ohjeistaa omistajaa kotihoidosta ja tarvittaessa voidaan tehdä oikomishoitoja. Näillä toimenpiteillä tarkoituksena on saada kivuton ja koiralle parhain mahdollinen purenta loppuelämäksi.

 

Irtoamattomat maitohampaat

 

Koiranpentujen maitohampaat alkavat vaihtua noin 4kk iästä lähtien ja uusia pysyviä puhkeaa. Pennuilla on suussaan 28 maitohammasta kun aikuisella pysyviä on jo 48.

Vaihtuminen alkaa useimmiten etuhampaista edeten poskihampaita kohti. 

 

Useimmiten uusien puhjetessa ongelmia aiheuttavat irtoamattomat maitokulmahampaat.

 

Sekä ylä- että alakulmahampaat ovat koiran suussa suuri rakenteellinen tekijä ja niiden ohjautuminen oikealle paikalleen onkin koiran elämän kannalta erittäin tärkeää.

 

Pysyvä kulmahammas puhkeaa alaleuassa maitokulmahampaiden sisäpuolelle ja yläleuassa maitokulmahampaan etupuolelle.

 

Pysyvät kulmahampaat kasvavat puhjettuaan nopeassa tahdissa ja niiden ilmestyttyä pitäisikin maitokulmahampaiden muuttaa väriään, heilua ja pudota nopeasti pois, jotta pysyvät pääsevät ohjautumaan oikealle paikalleen.

 

 

Hampaiden vaihtumista seurataan kotona ja jos pysyvä kulmahammas ehtii kasvaa n. puoleen väliin maitohammasta sen irtoamatta tai heilumatta, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin.

 

Tällaiset maitokulmahampaat suositellaan poistettavaksi, jotta pysyvät pääsevät kehittymään normaalisti.

 

 

Puhkeamattomat hampaat

 

 

Joskus käy niin, että pennun hampaat vaihtuvat ongelmitta, purenta on hieno ja kaikki on suuhun katsoessa näennäisen hyvin, mutta junnunäyttelyssä tai etenkin 1-vuotisrokotuksilla eläinlääkärin laskiessa hampaita havaitaan, että suussa on hammaspuutos.

 

 

Yleisimmät puhkeamattomat ovat heti kulmahampaan takana olevat pienet yksijuuriset ensimmäiset väliposkihampaat.

 

Kaikki hammaspuutokset suositellaan röntgenkuvaamaan varhaisessakin vaiheessa, jotta tiedetään varmasti onko kyseessä puhkeamaton hammas vai todellinen puutos.

 

 

Todellinen puutos ei aiheuta jatkotoimenpiteitä koiran terveydentilaa mietittäessä, mutta leukaluun sisällä edelleen oleva puhkeamaton hammas saattaa vuosien varrella kehittää piilossa katseilta ympärilleen hammaskystaa, nesterakkulaa joka kasvaessaan haurastuttaa huomattavasti leukaluuta.

 

 

Tämän seurauksena leukaluun murtuma ja/tai viereisten hampaiden menetyksen todennäköisyys on suuri.  Eläinlääkärit suosittelevat nuorille koirille puhkeamattomien hampaiden kirurgista poistoa ennaltaehkäisevästi.

 

 

Tämä on koiran ja omistajan kannalta helpoin ratkaisu koska muutoin hampaan aiheita on kontrolloitava röntgenkuvin vuosittain.

 

 

Iäkkäämmän (+8v.) koiran ollessa kyseessä on pienempi todennäköisyys hammaskystan muodostumiselle.

 

Uusi perheenjäsen kannattaakin opettaa hampaiden päivittäiseen harjaamiseen viimeistään pysyvien hampaiden vaihduttua.

 

Jo aikaisemmassakin vaiheessa on hyvä opetella ja opettaa pennulle koskemista tassuihin, vatsan aluelle, korviin, takapuoleen, hampaisiin ja ihan avata pennun suuta apposen auki.

 

 

Kun tällaisesta ”kopeloinnista” tekee pennulle normaalia elämää, helpottaa se monia hoitotoimenpiteitä lemmikin aikuisellakin iällä. Kts. Hampaiden harjaus tutuksi koiralle

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *