Ientulehdus ja parodontiitti

Hyvin suurella osalla koirista on jonkinasteista ientulehdusta suussaan.

 

Se saattaa olla lievimmällään vain joidenkin tiettyjen hampaiden alueella tai vakavampana kauttaaltaa ikenissä. Pitkälle edetessään ajan saatossa vain ikeniin rajoittunut tulehdus leviää hoitamattomana ienrajan alle hammasta pitkin aiheuttaen vakavamman taudinkuvan, parodontiitin.

 

Parodontiitti onkin koirilla yleisimpiä tavattavista hammassairauksista, jonka vuoksi koirilta joudutaan poistamaan hampaita ja joka altistaa mm. hammasjuuripaiseisiin.

 

Miten parodontiitti kehittyy koiran hampaisiin?

 

Kaikki saa alkunsa siitä, että hampaan pinnalle kertyy plakkia koiran syödässä, leikkiessä ja muutenkin käyttäessään suutaan.

 

Tämä ”plakki” on yleisnimitys bakteerimassasta, joka syljen mineraalien toimesta kivettyy rosoiseksi hammaskiveksi. Jo kertynyt hammaskivi puolestaan on epätasaisen pintansa vuoksi loistava tarttumapinta edelleen uudelle plakille, josta kivettyy lisää hammaskiveä edellisen päälle.

 

Tämä noidankehä työntää hammaskiveä ja plakkia, bakteerimassaa, pitkin hampaan pintaa normaalin ienrajan alapuolelle, jolloin plakin bakteereilla on entistä paremmat oltavat kasvulle. 

 

Tässä kohdassa kulkee karkeasti paikallisen plakin ja lievän hammaskiven vuoksi tulehtuneen ientulehduksen ja vakavamman parodontiitin raja. 

 

Ientulehduksesta parodontiittiin

 

Ienrajan alle päässeiden bakteerien toimesta ien tulehtuu entisestään, ien vetäytyy, ientaskut syvenevät, hampaan kiinnityskudos rapistuu ja leukaluu hampaan ympäriltä katoaa. Hammas rupeaa heilumaan ja lopulta putoaa pois.

 

Ientulehdusta pystytään asianmukaisesti hoitamaan ja hampaat säilyttämään, mutta mitä pidemmälle tilanne etenee, sitä huonommalta näyttää hampaiden tilanne. Kun puhutaan parodontiitista, voidaan sen etenemistä tiettyyn pisteeseen asti hillitä, mutta mikä on menetettyä ei sitä enää saada ennalleen.

 

Mikä altistaa koiran hampaat parodontiitille?

 

Parodontiitille altistavia tekijöitä ovat kotihoidon puuttuessa muunmuassa pehmeä ruokavalio, jossa ei ole puruaktiviteettia.

 

Lisäksi koiran rodulliset ominaisuudet kuten pieni koko, koiran kallon ja hampaiston ominaisuudet mm. ahdas purenta, jossa hampaiden välit ovat pienet ja keräävät näin ollen enemmän epäpuhtauksia.

 

Samasta syystä erilaiset purentaviat altistavat plakille ja hammaskivelle. Näiden tekijöiden lisäksi mitä iäkkäämpi koira on, sitä todennäköisempiä hammasongelmat ovat. Yleisesti edellä mainituissa tapauksissa suositellaan ensimmäistä hammastarkastuskäyntiä eläinlääkärillä jo 3-5 vuoden iässä. 

 

Miten parodontiitti todetaan koiran hampaissa?

 

Eläinlääkäri näkee viitteitä suun tilasta hereillä olevasta koirasta, mutta vasta anestesiassa suoritettu hampaiden röntgenkuvaus, hammaspuhdistus ja -tarkastus kertoo koko tilanteen.

 

Eläinlääkäri pystyy tällöin arvioimaan jokaisen hampaan tilan erikseen ja tämän pohjalta mahdolliset poistettavat hampaat ja/tai muu jatkohoidontarve selviää.

 

Muu jatkohoito on vielä suussa olevien hampaiden säilyttämiseen tähtäävää, erittäin huolellisen kotihoidon ja eläinlääkärin tekemän puhdistuksen yhdistelmä pidemmällä aikavälillä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *