Koiran hampaat – tunnista ongelmat hyvissä ajoin

Koirien suun ja hampaiden terveyteen ollaan havahduttu vasta viimeisimpien vuosikymmenien aikana kunnolla.

 

Nykyään myös koirien omistajat alkavat olemaan valveutuneempia kotihoidosta ja sen tärkeydestä, kuitenkin yhä edelleen monessa tietolähteessä pennun uudelle omistajalle puhutaan turkin, kynsien ja korvien hoidosta ja äärimmäisen tärkeästä hampaiden harjaamisesta ei mainita sanallakaan tai se ohitetaan sivulauseessa.

 

Opetettaessa pennulle, tai jo aikuisellekin koiralle päivittäinen hampaiden harjaus osaksi päivärutiinia, tekee omistaja itselleen myös suuren palveluksen.

 

Suun ja hampaiden terveys nimittäin säästää eläinlääkärikuluissa monia satoja euroja tulevaisuudessa. Jo itsessään hammashoidot, saati tarvittavat hammaspoistot ovat monesti 300€:sta jopa muutamiin tuhansiin euroihin.

 

Kuten ihmisilläkin, myös koirilla huono hammashygieniä, mm. voimakas hammaskivi, ientulehdus ja parodontiitti ym. altistaa elimistön tulehduksille esim. maksassa, munuaisissa ja sydämessä. Se on yhteydessä myös monien muiden sairauksien tai kirurgisten operaatioiden paranemisnopeuteen ja -ennusteeseen.

 

Näiden asioiden lisäksi monesti karvakuonot niin sanotusti ”oppivat elämään” hoitamattomien hampaiden vuoksi muodostuvien hammaskipujen ja -särkyjen kanssa. Yksikään koira ei nimittäin muutu yhtäkkiä syömättömäksi kivuliaiden hampaiden takia ja oireet ovat hyvin vähäisiä tai tulevat niin vaivihkaa, etteivät omistajat usein ymmärrä niiden johtuvan koiran suusta ja hampaista.

 

Pienetkin muutokset oman lemmikin käytöksessä saattavat viitata ongelmiin purukalustossa, esimerkiksi:

 

  • Suu ja hengitys alkaa haista. Ruuan haju hengityksessä syömisen jälkeen on vielä normaalia, mutta jos koiran suu ja hengitys haisee ihan vain pahalle koko ajan, on eläinlääkärissä käynti ajankohtaista.

  • Punoitus ikenissä hampaan ympärillä

  • Syömisen pienet muutokset mm. ruuan syöminen hidastuu tai rauhoittuu. Nappulat ja isommat palat ruvetaan nielemään kokonaisina tai ennen hotkimalla syönyt koira alkaa pyörittelemään ja pureskelemaan nappuloita tai isompia paloja suussaan.

  • Koira saattaa juoda hiemen enemmän kuin ennen.

  • Puruluun syöminen kestää kauemmin kuin ennen. Myös veri puruluun pinnassa on hyvin usein selvä merkki ientulehduksesta. Myös usein pureskeleminen vain toisella puolella hampaistoa kielii mahdollisesta ongelmasta.

  • Koira ei enää mielellään kanniskele asioita suussaan tai harkitsee ja tarttuu varovaisemmin kuin ennen. 

  • Vetoleikit eivät enää kiinnosta tai innosta koiraa samalla lailla kuin ennen. 

 

Vakavampia, pitkälle edenneiden hammassairauksien mahdollisia oireita ovat puolestaan

 

  • Suun ja huulten voimakas ja jatkuva lipominen.
  • Kuolaaminen, joskus jopa verensekaista kuolaa saattaa esiintyä
  • Irronnut hammas
  • Voimakas, monesti limainen tai verensekainen sieraineritys etenkin toispuoleisesti, aivastelu
  • Koiran kasvojen alueelle, yleisimmin silmän alle nopeasti nouseva turvotuspatti

 

Näitä vähäisimpiäkin merkkejä havaittaessa usein suun ja hampaiden tilanne on jo pitkälle edennyt ja koira on jo jonkin aikaa, kuukausien mahdollisesti vuosien ajan tuntenut ainakin jonkin asteista epämukavuutta suussaan.

 

Koko koiran hyvinvoinnin kannalta ja jotta voimme tarjota rakkaille koirillemme laadukkaita, kivuttomia ja terveitä vuosia on päivittäinen hampaiden kotihoito yhdistettynä eläinlääkärin suorittamaan hammashoitoon ja -tarkastukseen ensisijaisen tärkeää!

 

Sillä vaikka tilanne lemmikin hampaissa olisikin edennyt salakavalista omistajan huomaamatta hyvinkin vakavaksi, on hyvin usein koiran voinnin pelastamiseksi vielä tehtävissä paljon.



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *